ec-H2O Test

Getest: Tennant T5 ec-H20 achterloop schrobmachine

Deel 1 – Lichte(re) vervuiling

Tennant doet er alles aan om het nog immer heersende scepsis rond ec-H20 te doorbreken. Recentelijk nog kwam het bedrijf met een grootschalig onderzoek op de proppen. Uit testen in een frisdrankfabriek in Baltimore (USA) zou onomstotelijk zijn gebleken dat ec-H20 even goed, zo niet beter reinigt dan traditionele methoden met chemie. Clean Totaal deed de proef op de som wat dichter bij huis. Een schoonmaakteam van Novon Schoonmaak deed 14 dagen lang praktijkervaring op met een T5 ec-H20 achterloop schrobmachine op het Hengeveld college te Zwolle.

In een markt die gebukt gaat onder tegenvallende afzet lijkt Tennant in de drivers’ seat te zitten met ec-H20 technologie. Het bedrijf heeft diverse patenten lopen en is constant bezig modificaties aan te brengen om deze ook voor de lange termijn veilig te stellen. Daarnaast is ontwikkelingstak Orbio druk bezig nieuwe markten aan te boren. Tennant wordt een “chemical-free cleaning business” aldus hoogste baas Killingstad die nog niet zo lang geleden met tevredenheid de 2e kwartaalcijfers 2010 bekend maakte.

Tennant heeft zoveel vertrouwen in ec-H20 dat het bedrijf ook zwaardere machine voor heavy-duty uitrust met ec-H20 technologie. Op dit moment draaien er ec-H20 machines in de distributiecentra van AH en Coop Supermarkten. “Iedereen die zegt dat ec-H20 alleen werkt bij lichte vervuiling zou ik willen uitnodigen daar eens te gaan kijken”, zegt Guido Wagenmans, Tennant’s General Manager voor Noord Europa. Hij geeft toe dat er situaties kunnen zijn waar reinigen met ec-H20 niet afdoende is. “Maar dat hoeft geen enkel probleem op te leveren. Door een schakelaar op de machine kun je het ec-H20 proces simpel uitschakelen en vervolgens traditioneel, dus met chemie, gaan reinigen.”

Een ec-H20 machine kost € 1500,- to € 2400,- meer dan een traditionele machine, afhankelijk van het gekozen type. Meerkosten die door het besparen op reinigingsmiddel binnen afzienbare tijd zijn terugverdiend aldus Wagenmans. Ander voordeel is dat er een waterbesparing gerealiseerd wordt van 70%. Dat betekent ook minder vaak tank vullen en dus een hogere productiviteit.

Blijft het feit dat Tennant drommels goed begrijpt dat het voor veel schoonmaaklieden moeilijk te bevatten is dat elektrisch geactiveerd water alléén de klus ook kan klaren. Wagenmans geeft toe dat dit in de praktijk een item is waar hij frequent mee geconfronteerd wordt. “Mensen leven in de perceptie dat er chemie bij moet. Ze moeten het eerst met eigen ogen zien, dan zijn ze snel overtuigd.”